İçeriğe geç

Maluliyet ve Ölümlü Kazalar

    Maluliyet Nedir?
    Tıbbi olarak özürlülük ve maluliyet durumları aynı kavramlardır. Ancak yasal olarak bir farklılık vardır. Maluliyet, bir hastalık veya bir kaza sonucunda meydana gelen vücut bütünlüğünde oluşan yetersizlik, kısıtlama, azalma durmudur. Maluliyet fonksiyonel bir tanımlamadır. Günlük işleri tam veya kısıtlı yapabilme durumlarına göre maluliyet sınıflandırılabilir. Maluliyet geçici olabileceği gibi kalıcı, kısmi veya tam maluliyet de olabilir.

    Kişinin bir ya da birden fazla organ ya da sisteminde en az 20% ve üzeri eksiklik olması halinde günlük yaşantıda kısıtlamalara sebebiyet verebilir.

    Maluliyet Durumunda Tazminat Hesaplama

    • Kusur Durumu: Tazminat hesaplamalarında kazaya maruz kalan kişi ve kazayı yapan kişi arasında kusur oranları göz önünde bulundurularak tazmin bedeli belirlenir.
    • Maluliyet Durumu: Malul kalan kişinin ilgili Adli Tıp Kurumu tarafından kazayı geçirdiği tarih itibari ile maruz kaldığı maluliyet oranının sürekli/geçici/kısmi şekilde maluliyet mağduru olduğu ve tedavisinin hastanede devam ettiği ve bu sürecin de kaç ay süreceği göz önünde bulundurularak tedavi süreci boyunca 100% malul sayılması gerektiğini belirtir.
    • Gelir Durumu: Olayın gerçekleştiği tarih itibari ile kazada mağdur kalan kişinin ne iş yaptığı, ne kadar gelir temin ettiği yönünde bilgiler baz alınarak, malul kaldığı süre boyunca temin edeceği gelirden mağdur kalacağı için, mağrur kaldığı gelirin tazmini hesaplanır ve suçluluk oranına göre karşı taraftan tazmin edilir.
    • İndirim Durumu: Kazayı yapan kişinin suçluluk oranına göre örneğin; mağdur tarafın suç oranının 35% olması durumunda karşı tarafın lehine hesaplanan maddi zarardan Borçlar Kanununun 44. Maddesi kapsamınca 35% indirim vuku bulmuştur.

    Ölümlü Trafik Kazası Tazminat
    Ölümlü ya da yaralanmalı trafik kazalarında mutlaka olayın adli birimlere bildirilmesi gerekir. Yapılan tepit ve tutulacak olan tutanaklar, tazminat hesaplamalarında dikkate alınacak olan önemli belgelerdir. Bu hususta yapılacak olan usül hatasından kaynaklı tazminat hesaplamalarında mağdur kişi aleyhinde çeşitli dezavantajlar oluşabilir.

    Ölümlü trafik kazalarında, ölen kişinin yakınlarının tazminat alması söz konusudur. Bu durumda tazminat davası açılabilmesi için ölen kişinin kazada tamamen kusurlu olmaması gerekir. Tazminat hesabında ölen kişinin yaşı, kazadaki haklılık durumu, pasif çalışma yılı, maaşı gibi kriterler baz alınır. Poliçede yazan teminatlar da dikkate alınarak ölümlü trafik kazası tazminat miktarı hesaplanır.