İş Kazası ve İşçilik Alacakları Nedir?
İş Davalarında Hukuki Süreç
İş Davası Nedir?
7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanununa göre İş Mahkemesi; iş hukuku uyuşmazlıklarından meydana gelen alacak, tazminat, tesbit vb. Gibi davalara bakmakla yükümlü olan Hukuk Mahkemesinidr. İş mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde bir ilk derece mahkemesidir.
İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlık eğer bir uzlaşmaya varamıyorsa ve işçi haklarını alamadığını, kötü davranışlara uğradığını düşünüyorsa işverenini İş Mahkemesi aracılığıyla dava edebilir. İş mahkemeleri; işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklar ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) taraf olduğu anlaşmazlıkları çözmekle görevli Mahkeme’dir
İş veren ve işçi arasındaki iş sözleşmesinin var olduğu zaman zarfında yaşanan anlaşmazlık ya da uyuşmazlıklar taraflar arasında çözülemediği, uzlaşılamadığı ve aynı zamanda işçinin işçilik haklarını alamadığı veyahut kötü muammeleye maruz kaldığı durumlarda, işçinin iş mahkemesi nezdinde iş davası açabilme hakkı vardır. Uygulamada bu tarz davalar iş hukuku davası olarak geçmekte ve işçinin; İş kanunu ve iş güvenliği hükümleri kapsamında olabilmesi için, bazı şartların oluşması gerekir.
Açılmış olan işçilik alacakları davasında; ihbar ve kıdem tazminatı, meslek hastalığı ve iş kazası tazminatı, fazla mesai ücretleri, hafta tatili ücretleri, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri, yıllık izin ücretleri, asgari geçim indirimi, kötü niyet tazminatı gibi alacakların talebi mümkündür. 2018 yılından itibaren yürürlülüğe girmiş olan kanundan dolayı belirtilmiş olan bazı iş davaları için öncelikle bir arabuluculuk sistemine başvurmanız gerekmektedir.